“Change”, It’s For Our Benefit, If You Understand~

[This is my 1st entry for new year,2011; seriously kinda bit late, ahakz~ May be I should update more often & put some of our sharing more in english next time, insha Allah]

~Hello~
and
Salamun A’laikum to those are with ‘faith’ (i.e Mukminin). QS 06:54

In The Name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

[ Surah al-Muddathir(74) : ayat 5 ]

وَالرُّجْزَ فَاهْجُرْ

Makna : “Dan perkara2 yang mendatangkan dosa maka jauhilah!

1. Saudara2ku! Allah subhanahu wa taa’la memerintahkan kita agar meninggalkan perbuatan yang mendatangkan dosa atau maksiat atau jahat atau buruk dan seumpama dengannya.

2. Ya! Tidak dinafikan bahawa manusia kadang2 tersilap & tersalah. Justeru itu, jom kita lihat apa difirmankan Allah subhanahu wa taa’la kepada kita :

[ Surah asy-Syams(91) : ayat 8-10 ]

وَنَفْسٍ وَمَا سَوَّاهَا- فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا- قَدْ أَفْلَحَ مَن زَكَّـهَا- وَقَدْ خَابَ مَن دَسَّـهَا

Makna : Lalu diilhamkan (Allah) kepadanya(manusia) kejahatan & ketaqwaan. Sungguh beruntung orang yang menyucikan (jiwanya). Dan sungguh rugi orang yang mengotorkannya.

3. Meskipun kita, manusia yang terdedah & tidak terlepas daripada salah & silap, BAHKAN kita juga dikurniakan akal & petunjuk (iaitu al-Quran & as-Sunnah) adakah kita lebih menyenangi perkara yang mendatangi dosa!? Fikirkanlah!!

4. Disebabkan itu, [NOTA: peringatan untuk penulis juga] Sentiasalah membersihkan jiwa kita ini dengan amalan2 soleh, perbuatan yang mendatangkan pahala, amalan yang mendapat redha Allah subhanahu wa taa’la justeru amalan2 tersebut dapat membantu kita mencapai kebahagiaan di dunia & akhirat!

5. Jom! Fikir2kan sejenak~
Meskipun 1 maksiat itu sebenarnya ada penggantinya kepada perkara yang lebih baik malah mendapat ganjaran Allah subhanahu wa taa’la.

Sebagai contoh :

(a) Maksiat : mengumpat.
(b) Penggantinya : kurang bercakap; diam; cakap bila perlu; husnu zon(bersangka baik); jika seseorang melakukan perkara mungkar, terus ‘deal’ dgn dia supaya elak ‘hold’ & cakap belakang ttg dia; selalu muhasabah diri; zikrullah; elakkan topik perbualan mengenai ‘orang’ (utk elak gossip); berdoa; & sebagainya.

(a) Maksiat : zina mata.
(b) Penggantinya : tunduk pandangan; elak menonton tontonan yang mencolok mata; puasa; banyak istighfar; banyak lihat keindahan alam sekitar; banyak baca buku; & sebgainya.

6. NAH, lihat!! 1 maksiat penggantinya >1 benda baik!!
Senang bukan!!?? Mari, pakat ramai2 senaraikan maksiat yang biasa ada pada kita, senaraikannya & cari penggantinya, kemudian amalkannya seperti apa y Allah subhanahu wa taa’la perintahkan :

[ Surah al-Muddathir(74) : ayat 5 ]

وَالرُّجْزَ فَاهْجُرْ

Makna : “Dan perkara2 yang mendatangkan dosa maka jauhilah!

7. Satu perubahan diri kepada yang baik, sedikit demi sedikit, yang penting istiqamah. Insha Allah, banyaknya kebaikan akan datang drpd Rabb al-a’lamin kepada kita, mari kita utamakan dlm membersihkan jiwa, walaupun selalu terjatuh & tersungkur ke kancah keburukan, tanamkanlah sikap mengutamakan penyucian jiwa & usaha ke arah itu dilaksankan dengan bersungguh. Allah subhanahu wa taa’la itu maha memahami keadaan kita & tahap keupayaan kita.

Galakan membaca selepas ini,klik :
[Alasan Tidak Seperti Diri Sendiri Apabila Komited Pada Islam]
[Peluang Mendapat Ganjaran Yang Banyak]

________________________________________

Allahu Taa’la A’lam.
Allah subhanahu wa taa’la Knows the Best.
________________________________________


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s