Eh~? Hari ni Hari Ibu?

Hello & Salamun A’laikum.
In The Name Of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

Berpandu-kan kpd title penulisan ini; sacara jujur-nya penulis tidak mengetahui pun bhw hari ini 08.05.2011 adalah Hari Ibu.

Adakah saya ni anak y tidak baik krn tidak mengingati hari y di mana manusia sejagat seluruh alam menyambut-nya? Hu~` *sedih* kalau ‘Ya’ jwpn drpd pembaca, apa-lah y diri ini utk mem-bangkang si pembaca, krn ber-dasarkan persepsi & kaedah memahami pembaca, penulis seorang y hina ini adlh org sedemikian.

Baik-lah! Ter-pulang-lah, pendapat masing2.

Ber-dasar-kan apa y di-lihat di dinding facebook, ramai y menukar-kan gambar2 profile kpd gambar ibu mereka, kemudian ter-isi-lah ucapan2 y sgt syahdu bila membaca-nya kpd ibu2 mereka sama ada di-tag terus kpd account fcbook ibu mereka.

Hebat ya! Penulis amat cemburu dgn ikatan ibu-anak y di-express-kan oleh mereka di dinding facebook.

Hum. . .mcm mana dgn penulis ya?
Penulis tidak membuat apa2 pun utk hari y special ini.

Tetapi setelah sedar akan Islam y sebenar,
Sudah lama penulis melaksana-kan ‘sesuatu‘ kerana cinta kpd org2 y tersanyang terdiri drpd ahli keluarga, terutama-nya Ibu-ku : Jamilah binti Hj Satarman.

Apa-kah ‘sesuatu‘ itu?
Itu-lah : Mengelak-kan mereka drpd jatuh ke jurang neraka.
Ya, ini y di-ajar oleh Allah subhanahu wa taa’la & Rasul-Nya dlm al-Quran & as-Sunnah.

Kita akan mati & di-kubur-kan secara ber-seorangan.
Kita di-soal di alam barzah, di-bangkit-kan di yaum al-Qiyamah, di-adili di padang Mahsyar, di-per-jalan-kan di titian Sirat : semuanya BER-SEORANG-AN.

Namun, janji Allah subhanahu wa taa’la kita akan ber-jumpa dgn mereka & org y di-cintai di Syurga kelak.
Dgn hakikat ini, ada-kah sanggup penulis mem-biar-kan org2 y ter-sayang ter-utama se-org ibu utk tidak dpt berjumpa di Syurga kerana di-tempat-kan di Neraka? Nau’zubillahi min zalik.

Oleh itu, sungguh! usaha memelihara org2 y ter-sayang ini drpd ter-jerumus ke jurang neraka,kena-lah penulis laksana-kan,
Demi CINTA akan mereka KERANA Allah subhanahu wa taa’la & Rasul-Nya .

Oh. .Ibu-ku!
Meskipun diri-mu tidak punyai account facebook,
Anak-mu selalu ber-jauhan dgn-mu sejak ber-sekolah menengah lagi,
Namun,
Ibu-ku tahu bhw aku mencintai-nya,
Selalu tidak lupa mendoa-kan kesejahteraan ahli2 keluarga-nya,
Tidak lupa memohon doa’ drpd ibu utk di-berkati ke atas anak-nya.
Oh. .Ibu-ku!
Sungguh kewujudan penulisan ini tidak sampai kpd-mu krn diri-mu tidk seperti Ibu2 y lain di-mana mahir dlm bidang IT,
TETAPI!
Cukuplah Allah subhanahu wa taa’la menjadi saksi akan penulisan ini dibuat khas untuk-mu!

Oh-Tuhan! Sejahtera-lah kami di bawah Rahmat-Mu!
Oh-Tuhan! Pelihara-lah kami drpd fitnah dunia!
Oh-Tuhan! Faham-kan-lah kami dgn Islam y sebenar agar kami ber-sama2 dpt menemui-Mu di Syurga kelak!
Oh-Tuhan! Perkenan-lah kami!
Ameen ya Rabb al-A’lameen.

One thought on “Eh~? Hari ni Hari Ibu?

  1. Salam…
    Tersentuh seketika hati saye bila membace blog ini…
    Sesungguhnye,, jasa dan pengorbanan ibu akan tetap abadi dalam hati ini dan sentiasa mendoakan agar ibu sentiasa dilindungi Allah…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s