♥Peringatan Yang Terbaik Untuk Hari Yang Sentiasa Di Peringati♥

Hello & Salamun A’laikum.
In The Name Of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

Dlm fikiran ini, sering mengingati ber-ulang2 kali entry y pernah di-post kalau tidak silap pd tahun 2009 pd tarikh kelahiran-ku (11 Mei) iaitu : Today is my Birthday but Am I Close to Death? ; bukan kerana pd tarikh itu y ke-biasaan-nya men-jadi kegembiraan org ramai menyambut-nya tetapi, ketika itu aku di hadiri oleh satu article y sgt mengubah presepsi-ku setiap kali tiba-nya 11 Mei (Subhanallah! masih wujud lagi article tuh!)

Pd hari ini, daku menjangkau umur 23 thn, alhamdulillah, masih di-kurnia-kan kehidupan utk menerus-kan per-jalanan peng-hambaan kpd Tuhan-ku, Rabb al-A’lamin.

Kali ini, masih aku ingin mem-peringati diri-ku lagi, ttg perkara y sama ; bahawa aku tidak boleh se-wenang2-nya mengguna-kan nikmat hidup ini se-mata2 ke arah ke-hidupan y hedonistic & materialistic ; TETAPI mesti-lah hanya ke arah matlamat kehidupan y kekal di-sisi-Nya, Allah subhanahu wa taa’la.

Oleh itu, kematian‘ adalah peringatan y ter-baik utk aku sentiasa ber-hati2 drpd menempuh duniawi penuh fitnah, tarikan al-hawa‘, syahwat (keinginan), halangan & sebagai-nya [Quran 03:14]

Kerana kematian itu adalah satu kepastian, se-siapa sahaja tidak dpt mengelak drpd-nya. Cari-lah cara apa-pun utk me-manjang-kan usia atau terus hidup, meski-pun manusia y paling lama hidup iaitu nabi Nuh a’laihi salam tetap menemui ajal-nya, apatah lagi kita ini di-mana life expectancy dlm lingkungan 60-70 tahun! [Quran 04:78 & 03:154]

Jadi, tak usah-lah nak bimbang bila akan mati (berat makna statement ni) ; perlu-lah bimbang-kan adakah kita benar2 men-jalani, me-laksana-kan, menempuhi tujuan hidup kita! Tahu kan tujuan hidup kita!?

[surah az-Zariyat(51) : 56]

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالإِنسَ إِلاَّ لِيَعْبُدُونِ

makna : “Dan tidak Aku cipta-kan jin & manusia kecuali untuk meng-abdi kpd-Ku.”

Setelah discovered our purpose of life, timbul ke-sinambungan drpd itu ; iaitu dgn pen-carian Islam y sebenar, Ibadah y benar serta dpt di-beza-kan dgn kebiasaan masyarakat atau adat, ke-sederhana-an dlm kehidupan, & sebagai-nya.

Moga2 aku kekal sbg se-org muslim (bukan se-kadar di-atas kad pengenalan), thabat(kekal) di-atas petunjuk-Nya subhanahu wa taa’la & Rasul-Nya , insha Allah.

O Tuhan! Perkenan-kan-lah daku!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s