Tak Tahu, Maka Bertanya-lah~

Hello & Salamun A’laikum.
In The Name Of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

“Tanya-lah, kalau tak tahu/tak faham!”

Statement ni selalu dengar; Bagi pendapat penulis, ia merupakan perkara atau tindakan y paling asas bg setiap individu, malah kalau tidak di-beritahu pun, kita sudah pun sedia maklum, common sense.

Jadi, perlu-kah nak diperingatkan mengenai hal demikian? Bagi penulis, sgt-lah perlu~ ; lagi2 apabila kita lupa bhw tindakan ber-tanya itu mmg sgt ber-kesan & benar dlm men-cari ilmu, kepastian & lain2.

Straight to the point, mcm mana nak apply tindakan sedemikian? Terlalu byk, sebenar-nya!Tak pa lah! Sekali lagi,“Tanya-lah jikalau tidak tahu/tidak faham” memg benar2 salah satu asas kpd tindak-tanduk kita dlm men-cari ilmu pengetahuan, men-dapat kepastian drpd keraguan, menambah-kan kefahaman kpd y kurg jelas & sbg-nya.

Sesungguh-nya! Menghindari tindakan asas ini akan mem-bawa kpd kezaliman diri sendiri, iaitu membiar-kan diri ter-buai dgn keadaan y serba tidak tahu dll; malah, kdg2 boleh juga mem-bawa kezaliman trhdp org lain, sbg cth : satu tunduhan y tidak baik di-lempar ke-atas seseorg, kemudian kita menelan bulat2 terima apa y di-dgr tanpa memeriksa & ber-tanya kpd si ter-tuduh bg men-dpt kepastian, kesahihan & seumpama dgn-nya, sudah tentu itu mendatang-kan kesan & akibat y tidak baik kpd dia.

Mencari sesuatu jawapan kpd sesuatu y tidak di-ketahui/kurang di-fahami dgn kaedah ber-tanya, itu betul; Bah-kan persoalan itu juga boleh ter-jwb dgn kita men-cari jwpn kpd sumber2 y men-jadi asas tmpt me-rujuk/kembali bg terjawab-nya persoalan itu🙂

Sbg cth : sebagai se-org pelajar; sudah semesti-nya ilmu pengetahuan y di-pelajari itu ter-kandung seribu satu persoalan y mesti di-jwb!; Oleh itu, buku2 rujukan atau bhn2 ilmiah y ber-kaitan sudah semesti-nya menjadi sumber kpd jwpn persoalan2 tadi; Tambahan lagi, guru2 juga ber-peranan men-jd tmpt kita merujuk/ber-tanya bg menyelesaikan masalah justeru meningkat-kan kefahaman & membebas-kan diri drpd ke-tidak pastian.

Begitu juga dlm men-jwb persoalan dlm kehidupan kita ini. Tidak-kah kita ber-tanya tujuan kita hidup? atau Perlu-kah men-capai sesuatu semasa kita hidup? Kita melihat manusia hidup & mati, tidak ter-tanya-kah kita ada-nya sesuatu-kah selama 60-70 thn kita hidup? atau Sia2-kah kita hidup, kaut/kumpul ber-mcm2 ‘isi dunia’ dgn ber-sungguh2, kemudian kita meng-hadapi kematian, hasil drpd usaha kita tadi akhir-nya di-beri kpd org lain, rugi betul . . . . & banyak lagi.

Kita sbg org y ber-agama, sudah tentu kita akan pergi kpd sumber y boleh menjawab perosalan2 tadi. Bg setiap agama, masing2 ada sumber mereka.

Namun, di-dlm Islam, tidak ter-kecuali. Allah subhanahu wa taa’la, mem-beri jwpn kpd persoalan2 itu & Rasulullah tlh me-mandu kita setelah ter-jwb persoalan2 tersebut.  Sudah semesti-nya sumber rujukan ialah al-Quran & as-Sunnah.

Ada baca tp tak jumpa2? ; hum. . . Apakah kita mem-baca tetapi tidak mahu memahami-nya? ; Ada-kah kita mem-baca sekadar buaian lagu2 y merdu tetapi tidak mahu mengerti terjemahan-nya?

Oh! Atau memng benar2 tidak tahu? ; Allah subhanahu wa taa’la tidak membiar-kan seseorg itu ter-awang2 dgn keadaan sedemikian, lantas Dia ada ber-firman :

[surah al-Anbiya'(21):07]

فَاسْئَلُواْ أَهْلَ الذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ

makna : “. . .maka tanyakanlah olehmu kepada orang-orang yang berilmu, jika kamu tiada mengetahui.

Maka, ber-balik kpd per-kongsian kita dr awal, perlu-nya kita utk ber-tanya kpd org y lebih tahu. Pergi-lah men-cari jwpn; jgn di-biarkan dlm keadaan tidak tahu; jgn-lah di-pendam-kan lama2 jika sgt penting, nanti syaitan akan membuai-kan pelbagai keraguan, prasangka & andaian y kebanyakan-nya adalah salah & kdg2 boleh mendatang-kan dosa.[Rujuk Quran(49):12]

Oh ya! Dlm kita ber-sosial, ber-gaul, ber-saudara & ber-sahabat juga tidak ter-lepas drpd tindakan asas ini; agak2-nya faham tak!?🙂

p.s PENTING: Jgn biar-kan diri sentiasa jahil terutama-nya dlm menjalan hidup kita di dlm Islam; & makna lain, dlm meng-abdi-kan diri kpd Allah subhanahu wa taa’la. Belajar-lah! Ber-tanya-lah! Mencari-lah!

Allahu Taa’la A’lam.
Allah subhanahu wa taa’la Knows Best.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s