♫ Cari-lah ketenangan dalam diri sendiri ♪

Hello & Salamun A’laikum – QS 06:54
In The Name Of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

♫♪ Cari-lah ketenangan dalam diri sendiri
Munajat di se-per-tiga malam
Temu-lah keagungan tika alam ber-seri
Hakikat indah meng-utus salam
Segala puji hanya pada-Mu ♫♪

Baru sebentar saja tadi men-dengar se-buah lagu y di-nyanyi oleh Dato’ Sharifah Aini. Mcm selalu dgr. waduh2x. . .bila dah selalu dgr, itu y menimbul-kan nostalgia. Tetapi, perasaan kali ni ber-tambah dgn rasa pilu, kerana lirik-nya se-olah2x pertama kali baru benar2x faham apa y di-sampai-kan. Aduh! selama ini penulis layan lagu hanya dgn sedap rentak-nya, sedap suara penyanyi-nya, tp tak faham2x apa lirik serta penyampaian-nya. Ter-kial2x di-buat-nya, men-cari lirik, apa-lah tajuk lagu-nya, akhir-nya ia adlh : Yayadan.

♫♪ Cari-lah ketenangan dalam diri sendiri
Munajat di se-per-tiga malam ♫♪

Ini-lah chorus, y membuat-kan hati penulis te-rasa pilu. Ini kerana, penulis tahu &  faham apa y di-maksud-kan-nya.

Ia ber-maksud apa y di-ajar oleh Allah subhanahu wa taa’la dlm Quran al-Karim khusus kpd Rasulullah & kpd kita am-nya :

[surah al-Muzzammil (73):1-6]

Tatkala manusia lena di-buai mimpi, kita mengerah tenaga bgn utk ber-temu Rabb al-A’lamin. Ber-munajat, me-mohon, menitis-kan air mata serta meluah-kan isi hati kpd Tuhan.

Ini-lah ubat kpd jiwa lebih2x lg se-org dai’ dlm men-cari ketenangan, ke-kuatan & refreshing him/her self dlm menempuhi hari2x (ter-utama pd siang hari) y ber-mcm2x onak duri, mcm2x karenah manusia, penetangan se-cara langsung atau tidak langsung dlm memelihara islam, menempuh kehidupan2x duniawi moga2x men-jadi bekal hari kemudian, fikrah & pemikiran manusia y ber-beza & sbg-nya.

Meski-pun bukan-lah wajib utk bgn & solat malam, namun anjuran, galakan, didikan, ajaran secara langsung (al-Quran & sunnah Rasul-Nya ) drpd Tuhan, Allah subhanahu wa taa’la kpd kita dlm meng-hadapi dunia ini y hakikat-nya amat-lah sukar nak maintain baik sbg cth; adalah sgt ber-untung sbg se-org benar2x muslim menuruti-Nya.

p.s Penulisan ini, tidak lain hanya utk diri penulis & galakan kpd pembaca.

Singer : Dato’ Sharifah Aini binti Syed Jaafar
Song : Yayadan
Lyric : [click here]

Allah subhanahu wa taa’la Knows Best.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s