Pertimbangan : Bagaimana Ia Mengurus Asas Kehidupan.

Hello & Salamun A’laikum – QS 06:54
In The Name Of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

Dlm hidup kita selalu memerlukan pemilihan mana satu y perlu di-utama-kan, mana satu y lebih bagus, mana satu y perlu di elak-kan, mana satu ini & itu. . sampai tak sudah2x. . .y akhir-nya mesti ada keputusan perlu di ambil dlm pemilihan antara 2 atau 3 & sebagai-nya.

Bila di-rangkum-kan semua, ini-lah y dpt di-kategori-kan sbg PERTIMBANGAN.

Ya! per-timbangan ini-lah kdg2x atau selalu shj men-jd asas kpd kehidupan individu; lalu, hendak-lah menguasai-nya dlm meng-URUS seni2x & per-jalan-an hidup y pjg.

Selalu-nya apa y hendak di pertimbang-kan utk tidak lain antara 2 iaitu : 1) maslahah & 2) mafsadah.

  •  maslahah : perkara2x kebaikan, makruf, y beri manfaat kpd manusia dll.
  •  mafsadah : ‘semua ber-tentang-an dgn maslahah’.

Dan kita pula nak tak nak memang akan berhadapan serta nak per-timbang-kan sama ada sesuatu itu antara :

  • 1. maslahah & maslahah
  • 2. mafsadah & mafsadah
  • 3. maslahah & mafsadah

Maka, dgn itu, apa-kah per-timbanngan kita dlm pilih y mana satu men-jadi PRIORITI~

Dlm Quran al-Karim & Sunnah Rasulullah tidak ter-lepas dlm mengajar kita erti kehidupan serta panduan ber-hadap-an dgn ini.

Secara ringkas-nya, dlm surah al-Kahfi(18), Musa a’laihi salam ber-temu dgn se-org lelaki soleh (ter-dpt mufasir me-nyata-kan lelaki itu adlh Khidir a’laihi salam). Lalu kembara-lah Musa meng-ekori lelaki soleh kerana ingin menuntut ilmu dprd lelaki itu d mana tidak di-kurnia-kan ilmu itu kpd Musa. Maka pd salah satu babak dlm per-jalan mereka;

[surah al-Kahfi(18):71]

Lalu ber-jalan-lah kedua-nya sehingga apabila mereka naik ke sebuah perahu, dia membocorkannya. Nabi Musa berkata: “Patut-kah engkau membocorkan-nya sdg akibat perbuatan itu menenggelam-kan penumpang2x-nya? Sesungguh-nya engkau telah melakukan satu perkara yang besar”.

Pen-jelasan lelaki soleh itu kpd Musa a’laihi salam;

[surah al-Kahfi(18):79]

“Ada-pun perahu itu adlh ia di-punyai oleh orang2x miskin yang bekerja di laut; oleh itu, aku bocor-kan dgn tujuan hendak mencacatkan-nya, kerana di belakang mereka nanti ada se-org raja yang merampas tiap2x sebuah perahu yang tidak cacat.”

Drpd kisah ini, ia meng-ajar kita ttg pemilihan di antara 2 mafsadah :

  • 1. Tindakan men-cacat-kan perahu.
  • 2. Mem-biar-kan perahu ter-sebut akhir-nya di rampas oleh se-org raja.

Meski-pun ke-dua2x-nya adlh mafsadah, lalu y men-jadi prioriti-nya adalah y mana satu lebih kecil & mem-bawa kesan y lebih baik. Maka, memilih tindakan y per-tama itu lebih elok walaupun ia nampak kurg molek, tetapi kesan-nya sgt besar d mana org2x miskin ter-lepas drpd tindakan kejam se-org raja.

Selain itu, contoh drpd tindakan Rasulullah  semasa era di Madinah; sahabat Baginda , Umar al-Khatab radiallahu a’nhu mem-beri cadangan agar mem-bunuh golongan2x munafiq y memg jelas ke-munafiq-an mereka. Mereka se-olah2x duri dlm daging.

Ya, itu merupakan satu mashalah. Namun, Rasulullah menolak cdgn ter-sebut dgn menyatakan (mafhum-nya) : “Mereka itu tidak di-bunuh supaya manusia tidak cakap2x bahawa nabi mem-bunuh sahabat-nya”.[riwayat Bukhari & Muslim]

Lantas, Baginda memilih kesan panjang y lebih baik  dgn tidak mem-bunuh para munafiq demi men-jaga imej Islam sehingga hari ini & akan dtg; Itu merupakan maslahah y lebih besar tambahan ia lebih di-utama-kan/prioriti.

Nah! fahami-lah suasana/keadaan/rutin ini demi mengurus kehidupan kita kpd y lebih baik. Kesimpulan-nya; ke-matang-an, pengalaman, hikmah serta ke-bergantung-an kpd Allah subhanahu wa taa’la , sangat2x-lah perlu dlm me-lahir-kan per-timbang-an y waras, insha Allah.

Allah subhanahu wa taa’la Knows Best.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s