Pengajaran daripada Abdullah bin Jahsy r.a.

Hello & Salamun A’laikumQS 06:54
In The Name Of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

Abdullah bin Jahsy r.a.

Abdullah bin Jahsy bin Riab bin Ya’mur al-Asdy termasuk golongan assabiqun al-awwalun (golongan awal memeluk islam) sebelum adanya markas di rumah Arqam bin abi al-Arqam. Beliau adalah sahabat dan sepupu kepada nabi Muhamad ﷺ melalui ibu saudaranya Umaimah binti Abdul Mutalib yang merupakan adik-beradik kepada bapa Baginda ﷺ , Abdullah bin Abdul Mutalib. Selain itu, Baginda ﷺ juga merupakan adik ipar kepada Abdullah bin Jahsy kerana Baginda ﷺ mengahwini adik beliau iaitu Umul Mukminin Zainab binti Jahsy.

1.Hijrah.
Penghijrahan Abdullah bin Jahsy ke Madinah merupakan orang kedua selepas Abu Salamah, di mana ketika itu para sahabt diizinkan Baginda ﷺ untuk berhijrah.

Sebelum itu, Abdullah bin Jahsy bersama-sama isteri dan anak-anak pernah mengikuti hijrah ke Habsyah sejak dakwah nabi Muhamad ﷺ secara terang-terangan berlansung lalu penindasan dan tekanan ke atas kaum muslimin menjadi-jadi daripada puak Quraisy.

Selepas peristiwa hijrah ke Madinah, seluruh kawasan bani Jahsy dirondai oleh Abu Jahal dan Utbah bin Rabia’h untuk menngetahui sesiapa yang pergi dan tinggal. Kemudian, selepas didapati rumah Abdullah bin Jahsy yang agak mewah itu tidak berpenghuni, Abu Jahal menjadi alih dengan memilikinya.

Berita ini telah sampai kepada Abdullah bin Jahsy di Madinah. Beliau sedih dan mengadu kepada Rasulullah ﷺ , lalu Baginda ﷺ menenangkan Abdullah bahawa beliau akan mendapatkan rumah di syurga kelak.

2. Abdullah bin Jahsy adalah Amirul Mukminin yang pertama.
Beliau ditugaskan Baginda ﷺ ditempatkan dalam satu pasukan (lapan orang termasuk Saad bin Abi Waqas) untuk mengintip dan merisik musuh.

Pada pandangan beliau dengan terbentuknya pasukan itu, ia mampu untuk berperang menentang musuh. Namun, itu bukan yang tugaskan oleh Rasulullah ﷺ. Maka, Abdullah bin Jahsy dilantik menjadi amir (ketua pasukan) dan menyerahkan panji pertama islam (yang diikat pada tongkat Baginda ﷺ), dan menggelar beliau sebagai amirul mukminin (ketua orang-orang beriman).

Rasulullah ﷺ menyerah sepucuk surat; Abdullah bin Jahsy dikehendaki membuka dan membacanya selepas dua hari perjalanan.

Isi kandungan surat itu : “teruskanlah perjalanan ke Nakhlah (terletak antara Thaif dan Mekah); hendaklah mengamati gerak-geri Quraisy dan laporkan kepadaku.”

Ketibaan pasukan itu di Nakhlah, mendapati satu kafilah Quraisy terdiri daripada empat orang iaitu : Amr bin Hadhramy, Hakam bin Kaysan, Uthsman bin Abdullah serta Mughirah bin Abdullah; membawa barang dagangan (kulit, anggur dan lain-lain).

Abdullah bin Jahsy ber-syura/mesyuarat dengan ahli-ahli pasukan sama ada menyerang mereka atau tidak. Faktor yang diambil kira untuk menentukan keputusan iaitu :

  • (1) Tarikh ketika itu terletak pada akhir bulan haram; jika serang, akan melanggar kehormatan bulan itu dan menimbulkan kemarahan bangsa arab.
  • (2) Jika ditunggu, kafilah Quraisy itu akan memasuki tanah haram dan penyerangan tidak dibenarkan.

Akhirnya keputusan syura bersepakat untuk menyerang. Hasilnya, seorang tewas terbunuh; dua orang ditawan; seorang dapat melarikan diri; harta dirampas dan dibawa pulang ke Madinah.

3. Setelah pulang ke Madinah.
Abdullah bin Jahsy dan pasukannya dimarahi Rasulullah ﷺ kerana bertindak di luar arahan.

Rasulullah ﷺ menangguhkan keputusan untuk dikenakan ke atas pasukan itu, tawanan dan harta rampasan.

Situasi menjadi semakin parah di mana Quraisy mengambil kesempatan menyebarkan berita memburukkan islam dan nabi Muhamad ﷺ kerana melanggar kehormatan bulan haram lalu menghalalkan pertumpahan darah dan merampas harta.

Abdullah bin Jahsy dan pasukannya berasa sedih, sesal dan tercela sehingga tatkala berjumpa dengan kaum muslimin, mereka berkata : “mereka adalah orang-orang yang melanggar perintah Rasulullah .” Itulah yang diterima dan ditanggu sedangkan masih menunggu keputusan daripada Allah subhanahu wa taa’la dan RasulNya ﷺ.

Akhirnya turunlah wahyu, merupakan satu ayat yang membawa berita gembira yang berpihak kepada keputusan syura dan tindakan Abdullah bin Jahsy dan pasukannya :

“Mereka bertanya kepadamu tentang berperang pada bulan haram. Katakanlah : ‘Berperang dalam bulan itu adalah dosa besar; tetapi menghalangi (manusia) dari jalan Allah, kufur kepada Allah, (menghalangi memasuki) Masjidil Haram dan mengusir penduduknya dari sekitarnya, lebih besar (dosanya) di sisi Allah. Dan berbuat fitnah lebih besar (dosanya) daripada membunuh.’

Mereka tidak henti-henti memerangi kamu sampai mereka (dapat) mengembalikan kamu dari agamamu (kepada kekafiran) seandainya mereka sanggup.

Barang siapa yang murtad di anatara kamu dari agamanya, lalu dia mati dalam kekafiran, maka mereka itulah yang sia-sia amalannya di dunia dan di akhirat, dan mereka itulah penghuni neraka, mereka kekal di dalamnya. “ [surah al-Baqarah : 217]

Maka, orang ramai berjumpa Abdullah bin Jahsy serta ahli-ahli pasukannya , memeluk erat-erat, mengucapkan selamat dan membacakan ayat suci al-Quran tadi.

Lalu, Rasulullah ﷺ redha pada mereka. Harta rampasan di ambil dan diletakkan di Baitul Mal; dan dua tawanan dibenarkan untuk dibebaskan.

Harta rampasan itu adalah harta rampasan pertama dalam sejarah islam. Musuh yang dibunuh adalah musyrik yang pertama tumpas di dalam sejarah islam. Bendera pasukan mereka merupakan panji pertama yang digunakan dalam islam.

4.Kewafatan Abdullah bin Jahsy.
Beliau syahid di medan peperangan Uhud.

Dalam peperangan itu, Saad bin Abi Waqas dan Abdullah bin Jahsy berdoa di tempat yang terpencil;

Doa Saad bin Abi Waqas : “Ya Allah, pertemukan daku dengan musuh yang paling buas dan jahat. Aku akan melawannya dan berikanlah daku kemenangan!”

Doa Abdullah bin Jahsy : “Ya Allah, pertemukan daku dengan musuh yang paling buas dan jahat. Aku akan melawannya dan aku tewas di tangannya. Dia kemudian memotong hidung dan telingaku.”

Ternyata Allah subhanahu wa taa’la memaqbulkan doa Abdullah bin Jahsy. Dia melawan musuh dengan mengharapkan syahid, lalu tumpas; di penghujung peperangan Uhud, mayat-mayat para syuhada’ dicacatkan oleh tentera musyrikin, dan Abdullah bin Jahsy termasuk dalam kalangan mayat yang dicacatkan itu.

Beliau syahid bersama Hamzah bin Abdul Mutalib, dan dikuburkan bersama dalam satu lubang kubur.

Pengajaran yang boleh diambil daripada kisah hidup Abdullah bin Jahsy :

1. Taat.

Ketaatan kepada arahan dan perintah ketua mestilah tidak berbelah bagi dan jangan dilanggar.

2. Syura.

Membuat suatu keputusan dalam pasukan / jemaah mestilah dengan bermesyuarat antara ketua dan ahli-ahlinya, lalu memutuskan satu keputusan akhir.

Keputusan itu mestilah diyakini serta faham dan bersedia menghadapi risiko akan kesannya sama ada baik atau buruk.

3. Pengorbanan dunia kerana akhirat lebih mulia.

Pada suatu ketika, kita pasti akan menghadapi satu situasi yang menyebabkan mengambil keputusan terhadap harta dunia kita, di mana terpaksa ditinggalkan / dikorbankan.

Ini adalah keputusan yang sangat berat, tetapi untuk tujuan dakwah dan islam, kita mengaharapkan keredhaan Allah dan syurgaNya adalah suatu prioriti / yang utama. Sesungguhnya, untuk mendapatkan yang terbaik (syurga) itu mahal harganya (iaini pengorbanan dan usaha kita).

4. Reaksi masyarakat terhadap mereka yang telah melakukan kesilapan.

Kesilapan dan dosa yang dilakukan itu memang dibenci dan dicela oleh sesiapa sahaja. Namun daripada kisah ini, penyesalan sahabat terhadap kesilapan itu sangat terasa dan mendalam.

Setelah bertaubatnya orang-orang yang berbuat silap atau dosa; terimalah mereka kembali kerana dosa itu dengan izin Allah akan diampunkan. Sungguh Allah itu maha pengampun lagi maha penyayang. Usah dipanjang-panjangkan sikap dingin kepada orang yang sudah bertaubat. Mereka itu adalah saudara semuslim. Contohilah seperti dalam kisah ini.

Kredit :
Sumber 1 | Sumber 2

Allahu Taa’la A’lam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s