Jantung = Hati?

| Baca Artikel “Tadabbur Perubatan” |
Bahagian : I | II | III | IV | V

Hello & Salamun A’laikumQS 06:54
In The Name Of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

Secara amnya, jantung (heart) adalah organ yang sangat penting pada manusia. Barangkali seperti semua orang sudah tahu fungsi utama jantung adalah mengepam darah ke sistem saluran darah (blood circulatory system) manusia.

Jantung mempunyai empat ruang (four chambers). Dua di sebelah kanan dan dua lagi di sebalah kiri. Darah yang mengandungi karbon dioksida (deoxigenated blood) memasuki bahagian jantung di sebelah kanan kemudian dipam memasuki ke sistem peraliran darah dalam paru-paru (pulmonary/small circulatory system) manusia untuk membuang karbon dioksida dan mengambil oksigen ke dalam darah.

Darah yang mengandungi oksigen (oxigenated blood) daripada sistem saluran darah paru-paru itu memasuki bahagian kiri jantung, kemudian dipam ke sistem saluran darah yang besar (major circulatory system) terus ke organ-organ, tisu-tisu dan sel-sel.

Seperti apa yang diterangkan di atas, bermakna, salah satu fungsi jantung itu adalah mengepam serta menghantar oksigen kepada semua sel, tisu, organ dan sistem tubuh badan kita. Ya, oksigen itu sudah sedia maklum adalah sangat penting untuk kita hidup, sebab itu kita bernafas. Proses yang berlaku pada dalam tubuh badan kita ini bukti menunjukkan setiap sel badan juga hidup dan ‘bernafas’, atau lebih tepat memerlukan oksigen.

‘Serangan jantung’ (heart attack) adalah terma yang sering digunakan orang ramai tatkala melihat seseorang yang mula-mula nampak normal, kemudian tiba-tiba dia berubah mengadu kesakitan di dadanya, tangan mula seolah menekan-nekan dada untuk menahan kesakitan, badan menjadi lemah lau terasa ingin rebah ke bumi, seterus dan seterusnya.

Jantung juga memerlukan oksigen kerana ia juga adalah organ yang terdiri daripada sel-sel tisu yang membentuk otot-otot jantung (myocardium). Tatkala jantung mengepam darah beroksigen keluar dan dihantar ke seluruh tubuh badan, maka ke jantung itu sendiri tidak terkecuali. Terdapat dua saluran darah utama penting pada jantung untuk menhantar oksigen : right coronary artery dan left coronary artery [Lihat gambar: no.1 untuk kanan, no.2-3 untuk kiri]kredit. Kemudian daripada kedua-duanya itu bercabang menjadi saluran-saluran yang kecil.

Untuk memahami mengapa terjadinya serangan jantung, kita mestilah memahami apa itu artherosclerosis. Artherosceloris amnya adalah, pengumpulan kolesterol tidak baik (low density lipoprotein) dan sel darah putih macrophage di bawah lapisan saluran darah. Pengumpulan komponen-komponen ini, jika terlalu banyak akan menyebabkan lapisan salur darah mengembung dan menyempitkan lubang saluran darah. Ini akan menimbulkan masalah darah yang sampai ke sel-sel tisu tidak mencukupi.


Dari kiri: Normal ; Mild(ringan) ; Severe(parah)

Apabila artherosclerosis ini menjadi tidak stabil (unstable angina), tambahan dengan mengalirnya darah merentasi artherosclerosis itu dengan tekanan darah yang kuat (blood pressure), maka, artherosclerosis itu akan pecah. Ini mengakibatkan komponen-komponen di dalam artherosclesosis keluar dan memasuki saluran darah dan akhirnya bertukar menjadi gumpalan darah (blood clot / thrombosis).

*Untuk serangan jantung, elok untuk pembaca mengambil perhatian bahawa, artherosclerosis dan gumpalan darah yang kita bincang ini terjadi di saluran darah jantung iaitu right and left coronary arteries.

Gumpalan darah tadi akan merentasi saluran darah jantung mengikut arusnya sehingga sampai ke cabang yang sangat sempit, dan ini menyebabkan saluran darah menjadi tersumbat secara total. Sebagai akibatnya, darah beroksigen tidak dapat pergi ke sel tisu ke tempat yang telah tersumbat.

Bahagian tersumbat itu akan mengalami penderitaan tidak mendapat oksigen secara total. Maka, sel tisu jantung di situ tidak dapat hidup lalu sedikit demi sedikit ia  mati. Akibat kematian sel tisu jantung itu, menyebabkan terjejasnya fungsi jantung. Inilah dinamakan sebagai serangan jantung (heart attack) atau dalam perubatan dipanggil sebagai Myocardial Infarction (MI).

Secara kajian histology, proses kematian sel tisu yang merupakan masalah kepada jantung itu berlaku di dalam badan kita, sememangnya kita tidak nampak. Namun simptom-simptomnya di mana tertera pada tubuh badan dan fizikal, ternyata boleh kita nampak. Sebagai contoh, sakit dada (chest pain) yang teramat sangat, kesakitannya dan terasa lemah boleh merebak ke leher dan ke tangan terutamanya bahagian kiri; berpeluh; tidak cukup nafas, tercungap-cungap (shortness of breath); pening; muntah; terasa hendak pitam (loss of conciousness); dan lain-lain.

Rasulullah ﷺ ada bersabda [riwayat Bukhari dan Muslim] daripada Abu Abdullah an-Nu’man bin Basyir r.anhuma :

ألاَ وَإنَّ فِي الْجَسَدِ مُضْغَةً

إذَا صَلَحَتْ صَلَحَ الْجَسَدُ كُلُّهُ

وَإذَا فَسَدَتْ فَسَدَ الْجَسَدَ كُلُّهُ

ألاَ وَهِيَ الْقَلْبُ

Maksud : ” . . ketahuilah dan sesungguhnya dalam badan manusia ada seketul daging; ketika ia baik, baiklah seluruh badan; dan ketika ia buruk, buruklah seluruh badan; ketahuilah ia adalah الْقَلْبُ “

قلب /qalb/ adalah kata nama yang boleh membawa dua maksud. Pertama, secara anatomi bermaksud jantung yang ada dalam badan kita. Kedua, secara simbolik bermaksud hati (tetapi bukan liver = hati), iaitu terletaknya perasaan, emosi, spiritual dan lain-lain berbentuk abstrak (iaitu tidak nampak, meskipun dibedah dan mencari).

Secara jujur, kedua-duanya mempunyai kaitan yang sangat sinonim apa yang dimaksudkan oleh Baginda ﷺ. Seperti yang dimaklumkan dalam penulisan ini, jika diertikan sebagai jantung, maka tepatlah maknanya seperti apa yang penulis terangkan dari awal lagi.

Jika dimasukkan dengan maksud sebagai hati, juga sangat tepat. Ternyata, hati adalah tempat letaknya ikhlas. Keikhlasan adalah suatu yang sangat tinggi nilainya yang kemudian diterjemahkan ke bentuk fikrah dan perbuatan, tergambar akhlak yang sangat terpuji.

Manakala bertentangan dengannya adalah tidak ikhlas. Ini adalah suatu yang sangat buruk dan tercela. Apabila diterjemahkan pada luaran, ternyata sangat jelik akhlaknya. Sebagai contoh (kebiasaannya), takbur (sombong), ujub (bangga diri), suma’h (suka dipuji), dan riyak (suka dilihat).

Nauzubillahi min zalik. Mohon perlindungan Allah daripada semua itu.

Baca tentang kaitan hati dengan niat serta ikhlas di sini

Wallahu taa’la a’lam.

< Sebelumnya | Baca Artikel “Tadabbur Perubatan” | Selepasnya >

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s