Sumpah Seorang Doktor.

| Baca Artikel “Tadabbur Perubatan” |
Bahagian : I | II | III | IV | V

Hello & Salamun A’laikumQS 06:54
In The Name Of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

Syahadatain dalam bahasa arab yang bererti dua kalimah syahadah. Apakah yang dimaksudkan sedimikian itu? Ia adalah :

لا إله إلاّ الله و محمد رسول الله

Maksud : “Tiada ilah kecuali Allah dan Muhammad adalah Rasulullah.”

Antara kepentingan pengakuan kalimah ini adalah merupakan pintu kepada masuknya ke dalam islam. Sebagai akibatnya, kalimah ini merevolusikan rohani, jasmani dan akal kita, daripada kita terawang-awang atau terikat kepada ciptaanNya kepada fokus hanya padaNya (rabbani), daripada kita terinspirasi dan mengikut telunjuk manusia yang lemah dan serba kekurangan kepada mengikuti nabi yang ditarbiyah khas oleh Allah membimbing ke jalanNya (sunnah Rasulullah ﷺ).

Syahadatain, satu pengakuan dan ikrar bukanlah semata-mata dibibir sahaja. Maka tidak ada satu kebetulan atau “ter”-masuk ke dalam deen ini hanya menyebut dua kalimah syahadah! Justeru itu, tatkala individu itu mengucap syahadatain, maka hendaklah dia mencakupi syarat-syarat berikut:

1. الْعِلْمُ الْمُنَافِي لِلْجَهْلِ
Ilmu menolak kejahilan,

2. اَلْيَقِيْنُ الْمُنَافِي لِلشَّكِّ
Yakin menolak ragu-ragu,

3. الإِخْلاَصُ الْمُنَافِي لِلشِّرْكِ
Ikhlas menolak syirik,

4. اَلصِّدْقُ الْمُنَافِي لِلْكَذِبِ
Benar/jujur menolak bohong/dusta,

5. اَلْمَحَبَّةُ الْمُنَافِيَةُ لِلْبُغْضِ وَالْكَرَاهَةِ
Cinta menolak benci,

6. اَلْقَبُوْلُ الْمُنَافِي لِلرَّد
Terima menolak penolakan, dan

7. الإِنقِيَادُ الْمُنَافِي للاِمْتِنَاعِ وَالتَّرك وَعَدَمِ الْعَمَلِ
Siap melaksanakan menolak abai dan enggan untuk beramal.

Secara ringkasnya, apabila seseorang itu memeluk islam dengan memasuki pintu gerbangnya iaitu syahadatain, individu itu sudah semestinya sedar akan pengetahuannya tentang islam, yakin cara hidup islam, ikhlas bukan kerana dipaksa atau suka-suka, jujur bukanlah ‘lidah bercabang’, mencintai cara hidup islam yang sebenar, menerima islam secara keseluruhannya, serta bersiap untuk beramal dan melaksanakan apa yang disyariatkan dan sebagainya.

Ikrarnya lidah ini menerima islam dengan dua kalimah tersebut, sesungguhnya, Allah subhanahu wa taa’la sebaik-baik saksi kepada pengakuan kita. Lantas dengan beriman wujudnya hari kebangkitan dan kita akan bertemu denganNya. Nah! Apakah ikrar janjimu itu benar-benar ditegakkan di muka bumi? Terimalah pengadilan daripada Raja sekalian alam yang menjadi saksi kepada lidah percakapan janjimu itu di bumi, dan kini Dialah yang mengadilimu!

Mengambil daripada falsafah kepada pengisytiharan islam ini, maka elok diselitkan ke dalam semua bentuk amal kerja kita. Sebagai contoh, dalam dunia perubatan, menjadi seorang doktor. Pelajar perubatan mestilah mengharungi alam belajar sekitar lima ke enam tahun malah lebih daripada itu untuk memahami dan mendalami ilmu pengetahuan kedoktoran. Sepanjang proses pembelajaran, segala macam didedahkan bukan setakat perkara yang melibatkan jasad manusia, malah menekankan kepada sifat rohani (psyche) dan akal insan. Sungguh, apakah doktor-doktor ini bermain-main setelah bertahun-tahun bertungkus-lumus dalam dunia disiplin yang susah dan mencabar ini? Sudah semestinya tidak, bahkan mereka menerima serta mencintai untuk berkhidmat dengan kapasiti pengetahuan dan kemahiran yang telah dan sentiasa dipelajari.

Maka dengan itu, semua doktor mesti melepasi satu ikrar sumpah (oath) setelah tamat pengajian universiti sebagai pintu kepada masuknya ke dunia karier kedoktoran.

The Oath Of A Muslim Physician :
In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.
Praise be to Allah, the Sustainer of His Creation, the All-knowing.
Glory be to Him, the Eternal, the All-Pervading.
O Allah, Thou art the only Healer,
I serve none but Thee, and, as the instrument of Thy Will,
I commit myself to Thee.
I render this Oath in Thy Holy Name and I undertake:

To be the instrument of Thy Will and Mercy, and, in all humbleness, to exercise justice, love and compassion for all Thy Creation;

To extend my hand of service to one and all, to the rich and to the poor, to friend and foe alike, regardless of race, religion or colour;

To hold human life as precious and sacred, and to protect and honour it at all times and under all circumstances in accordance with Thy Law;

To do my utmost to alleviate pain and misery, and to comfort and counsel human beings in sickness and in anxiety; To respect the confidence and guard the secrets of all my patients;

To maintain the dignity of health care, and to honour the teachers, students, and members of my profession;

To strive in the pursuit of knowledge in Thy name for the benefit of mankind, and to uphold human honour and dignity;

To acquire the courage to admit my mistakes, mend my ways and to forgive the wrongs of others;

To be ever-conscious of my duty to Allah and His Messenger (ﷺ), and to follow the precepts of Islam in private and in public.

O Allah grant me the strength, patience and dedication to adhere to this Oath at all times.

Janji-janji ini adalah satu harapan dan impian penulis kepada para doktor muslim. Agar ia diterapi dan diterjemahkan dalam perbuatan seperti janji yang sudah dilafazkan. Allah subhanahu wa taa’la sahaja yang menjadi saksi. Maka usah peduli akan pandangan hasad daripada makhluk ciptaanNya. Penting untuk sentiasa beringat, agar jangan sesekali memungkiri janji. Ingatlah, sifat-sifat pada orang munafiq itu adalah tidak menepati janji, khianat pada apa yang diamanahkan, dan berdusta atas apa yang dikatakan. Mereka menjadikan kalimah-kalimah syahadah atau sumpah-sumpah mereka sebagai perisai untuk tidak diapa-apakan diri mereka yang cenderung dan terjerumus dalam kegelapan. Begitu juga doktor, usahlah menjadikan Oath, Title, jubah putih doktor itu untuk menghalalkan segala bentuk kemungkaran nyata dan senyap, yang akhirnya mencemarkan kesucian falsafah dan amalan perubatan ini.

Wallahu taa’la a’lam.

Rujukan:
1. Syarat-syarat Syahadatain : sumber 1 | sumber 2 | sumber 3 | sumber 4
2. ‘The Oath Of A Doctor’  :*sumber 1 | sumber 2 | sumber 3

< sebelumnya | Baca Artikel “Tadabbur Perubatan” |

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s